Bolt boller! Grove boller der smager skønt. De er især gode nu, når vi går efteråret i møde. En lun bolle på en grå og kedelig dag – det er bare lækkert! 😛
Antal: Cirka 12 stykker
Tid: 15 minutter (+ 1 times hævetid og 30 minutters bagetid)
Redskaber:
Stor plastic skål
Stor plastic skål

Grydeske 
Deciliterbæger 
Teske 
Spiseske ![]()
Rene hænder 
Viskestykke 

Bageplade 

Bagepapir 

Lille skål ![]()
Pensel 

Det skal du bruge:
5 dl ![]()
![]()
![]()
![]()
lunkent vand 
50 g gær
(1 pakke) eller 1 pakke tørgær
1 tsk
salt 

1 spsk
honning 

1 dl
solsikkekerner 

2 dl ![]()
havregryn 
2 dl 
rugmel 

2 dl ![]()
durummel 
4 dl 


hvedemel 

1 æg
eller 1 dl
mælk
til pensling
eller 1 dl
til penslingSådan gør du:
- Vask hænder

- Kom det lunkne vand ned i den store plastic skål

- Tilsæt gæren

- Rør rundt til gæren er opløst

- Tilsæt nu salt, honning, solsikkekerner og havregryn



- Tilsæt rugmel, og bland det rundt

- Tilsæt durum, og bland det rundt

- Tilsæt hvedemel 1 dl ad gangen, og bland det rundt i mellem hver dl

- Når du ikke kan røre mere med skeen, brug dine rene hænder til at blande

- Ælt dejen til al melen er brugt

- Fugt nu viskestykket og kom det over skålen

- Stil skålen et lunt sted og lad den hæve 1 time
- Kom bagepapir på bagepladen

- Tænd ovnen på 200 grader

- Når dejen har hævet, formes dejen til boller – hvis dejen er klistret kan du enten komme lidt mere mel i, eller bruge en spiseske, som du dypper i vand, til at forme bollerne

- Hvis du har tid, så lad bollerne efterhæve 15 minutter
- Når bollerne har efterhævet, pensl dem med æg eller mælk

- Drys eventuelt lidt solsikkekerner på toppen af bollerne

- Kom nu bollerne ind i den varme ovn
- Bollerne skal nu bage i 25-30 minutter
- Imens ryddes der op i køkkenet 😆
- Når bollerne har bagt i 25-30 minutter, tages de ud – lad dem køle af 🙂

NU er bollerne klar til at blive spist – til morgenmad, til madpakken eller til eftermiddags snack.