Girsling grovbrød er lækkert brød, som giver god energi og smager skønt! Det er dejligt nemt at lave, og kan bruges til mange ting: Som tilbehør til din aftensmad, som sandwichbrød eller bare som det er 😎
Antal: 1 brød
Tid: 15-20 minutter (+ 1 times hævning og 15 minutters bagetid)
Redskaber:
Deciliterbæger
Deciliterbæger
Spiseske
Teske
Stor skål
Grydeske
Rene hænder
Et fugtigt viskestykke
Bagepapir
Bageplade
Det skal du bruge:
1 pakke gær (50 g) eller 1 brev tørgær (11 g)
5 dl lunkent vand
1 spsk honning
1 tsk salt
3 dl rugmel
1 dl havregryn
5 dl hvedemel
1 æg til pensling – du kan også bruge mælk
1 spsk sesam (eller solsikkekerne, græskarkerner eller lignende)
Sådan gør du:
- Vask hænder
- Hæld vand ned i skålen
- Kom gær ned i en skålen med vand
- Rør rundt med grydeskeen til gæren er opløst
- Kom honning og salt ned i skålen
- Kom hvedemel ned i skålen lidt efter lidt
- Kom rugmel ned i skålen og rør rundt
- Kom havregryn ned i skålen og rør rundt
- Når du ikke kan røre med grydeskeen længere, så brug dine rene hænder til at ælte dejen
- Når det hele er blandet godt sammen, stiller du dejen til hævning 1 time under et fugtigt viskestykke
- I mellemtiden kan du rydde op i køkkenet 😉
- Når dejen har hævet tænder du ovnen på 200 grader
- Kom et stykke bagepapir på bagepladen
- Hæld nu dejen ned på bagepapiret
- Form dejen til et brød – du må helt selv bestemme hvilken form dit brød skal have
- Pensl dit brød med æg eller mælk
- Drys nu sesam på dit brød
- Lad brødet hæve igen 15 minutter
- Kom brødet i ovnen i 30 minutter
- Ryd op i køkkenet 😉
Nu kan du servere dit brød evt. med pesto, eller som tilbehør til din chili con carne eller Peter Pedal pastasalat