NEMME, SJOVE OPSKRIFTER FOR BØRN OG NYBEGYNDERE I ET KØKKEN
God viden

HVAD ER KULHYDRATER?

Hvad er kulhydrater, og hvorfor har vi brug for dem?
Det vil jeg prøve at forklare jer i dette indlæg 🙂

Hvad er kulhydrater?
– Kulhydrater er en af de vigtigste byggesten vi får igennem vores kost – sammen med fedt og protein.
Kulhydrater finder vi i mange madvarer: fx ris, pasta, brød, havregryn, kartofler, bønner, rodfrugter og faktisk også frugt og grøntsager. Men vi finder det også i slik, cola, kage og andre usunde ting.

Og hvorfor har vi så brug for dem?
– Grunden til at kulhydrat er så vigtigt for os, er fordi det giver os energi. Og det er faktisk den vigtigste kilde til energi. Energi gør at vi kan være aktive, at vi kan tænke og koncentrere os i skolen, at vi kan holde varmen og at alle vores organer i kroppen fungerer.
aktive børn Student thinking about multiplication problem clipart

 

 

 

 

Så hvis vi slet ikke spiste kulhydrater, ville vi være ret trætte. Men nogle mennesker spiser også rigtig mange kulhydrater, og så er de stadig trætte – og hvorfor er de det?

Det er fordi, der er rigtig stor forskel på kulhydrater. Der findes nemlig både “gode” og “dårlige” kulhydrater.

Gode kulhydrater er kulhydrater der mætter og kan give dig energi over længere tid, hvor dårlige kulhydrater er kulhydrater der ikke mætter i særlig lang tid, og så giver de dig kun energi i meget kort tid.

Så gode kulhydrater kunne være rugbrød, bønner, grov pasta, brune ris, grøntsager, frugt og andre ting som er fuldkorn og grove. De opholder sig lang tid nede i maven, og derfor føler vi os også mætte i længere tid. Gode kulhydrater kan du fx finde i gulerods grovboller, madbrød, havregrød og banan pandekager.
gode kulhydrater
Dårlige kulhydrater er omvendt hvidt brød, hvidt pasta, hvide ris, slik, kage, sodavand og andre ting, som hverken er fuldkorn eller grove. De drøner lige igennem vores mave, så vi faktisk ikke er mætte særlig lang tid ad gangen. Og så får vi bare lyst til at spise igen kort tid efter.
skaermbillede-2016-09-16-kl-11-15-01

 

Så når du skal vælge mad, der indeholder kulhydrater, hvad er så vigtigt?

sm1ag 1. Det er bedst at spise fuldkorn og/eller groft. Det gør nemlig at jeg bliver mere mæt, får god energi og får gode næringsstoffer, så jeg kan vokse, og min krop har det godt.

 

smiley_935346a2. At jeg ikke spiser for mange af de “dårlige” kulhydrater, fordi så bliver jeg hurtig sulten igen, jeg har ikke energi i særlig lang tid, og så er der ikke særlig mange næringsstoffer i, som gør at jeg kan vokse og blive stor og stærk.

print

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.